Aug. 31, 2014

Idag blev ett riktigt motionspass för mig! Bar först undan alla hinderstöd och bommar som låg överallt och selade på hästen. Tog sedan harven och försökte harva. Tant tyckte det var superkul och gick med öronen spetsade och raska steg. Det var lite svårt att styra dock... Nåväl, hon traskade på ett bra tag men efter någon timma blev det lite jobbigare och vi fick stanna för vilopauser ibland.

Det är så kul att ha en mångsidig häst som man kan göra många olika saker med! Just detta tyckte hon var superkul också. Imorgon kommer Elin och ska med ut till stallet. Får se vad vi hittar på :)




Aug. 31, 2014

Mitt sällskap idag har varit två hundar och feber. yay! fick ställa in allt kul. Febern kommer och går så först mår jag bra, sen dåligt, sen bättre igen. Skumt. Imorgon ska jag i alla fall pallra mig till stallet. Har suttit och försökt planera september, eftersom jag ska flytta först till oktober så kommer september bli rätt jobbig. Plugga ifatt allt inför distansträffen v.40, hinna med häst och träna hund som ska tävlas. Plus det där med att sova... Kommer hamna lite efter på den fronten. Tar bara 30 min till jobbet men ändå brutalt skönt att slippa åka bil, vill gärna ha tid på mig så åker minst 45 min innan jag börjar. Nåväl, har ett par lediga dagar innan allvaret börjar. Upp 5 på tisdag och onsdag typ. 1.30. Grymt att gå upp så dags ju...

Aug. 30, 2014



Dat hängläpp.

Seriöst, någon sa till mig länge sedan att hästar som har hängläpp är lite dumma. I så fall borde Ängla va rätt borta faktiskt, så som hon slänger omkring med dendär läppen.

Aug. 29, 2014

Sådärja. Pallrade mig till stallet snortidigt för att lämna iväg sadeln och sedan rida. Fruktansvärt taggad på lite hoppning dagen till ära! Men sedan berättade en tjej i stallet att hennes häst blivit sparkad på hasen, svullet och varigt som tusan. De skulle iväg till kliniken ensamma så jag hängde på. Vet själv hur tråkigt det är att åka på sånna saker ensam när man är nervös.
Som tur var så var det inget större fel, men risken fanns att det skulle krypa inåt så han fick bandage och penicillin. Veterinären var enormt duktig och berättade hur man ska spruta på bästa sätt. Kul jag som fått lite vana på att spruta kor nu! Att se skillnaden.

Resten av dagen so far har bestått i att handla massa saker och färga hår. Har dessutom lite mysig feber som kommer och går. Rätt däckad atm.



Tjena travarn

 
 

Some will win, some will lose. Some are born to sing the blues

Tant och jag hade ett spännande pass idag. Tog min springapp och satte på, uppvärmning sedan trava därman skulle gå och galoppera när man skulle springa. Hon var lagom trött när vi kom fram kan jag säga...
Det är väl ungefär allt kul jag har att säga om dagen. Fick nya tränset med, ser mer brunt än svart ut och tyglarna var superkorta. Mirakelpadden var inte alls en mirakelpadd så den får nog hitta en ny ägare.
Nu blir det lite ekonomi innan någon film och sängen, kass dag idag. Inte alls min dag.
 
 

Aug. 27, 2014

Fantastiskt pass med tanten idag. Har fått hem en ny mirakelpad så skulle testa med riktiga sadeln. Hade inte klämt eller legat ojämnt vad syntes undertill (mirakelpad indeed!) men den ligger ju för tätt mot manken, det ser jag med. Är bara att dra en djup suck och sälja den, även att min rumpa uppskattade att sitta på en bom. Busade som uppvärmning, eller hon fick springa runt litegrann. Sedan blev det lite trav, mycket galopp och träna lite på stopp. Gick sådär men allting kändes rätt bra. Hon var lite tittig men det är hon alltid när det är mörkt så inget lustigt. Galopperade även på åttvolt med byten i mitten, gick helt awesome en gång, sen gick det skit. Hon hade svårt att hålla galoppen dock. Red på repgrimma bara idag och knappt något stöd alls, gick superbra. Kan inte någon fixa så man får tävla på det? Plz?

Aug. 27, 2014

Står på skolan och väntar på att få åka iväg och tröska lite, spännande! men samtidigt jätteläskigt. Hoppas jag inte kör på någon...



Bleh

Har suttit med företagsekonomin sedan imorse, ska tvinga mig själv att fortsätta med detta precis hela resterande delen av dagen också, för i ärlighetens namn har jag inte kommit speciellt långt. Är kort och gott hemma från Skara och allt kringflängande, hade en fantastisk helg kort och gott. Liseberg, tävling och umgås med Elin. Nu är jag 30 mil bort från allt kul igen, suck.
 
Huvudvärken har dessutom inte försvunnit så ringde optikern och ska få ett par svagare linser skickade till mig så får vi se om det hjälper. Tills dess får jag väl fortsätta knapra värktabletter som knappt ens tar udden av smärtan, värdelöst.

Aug. 25, 2014

Borde vara nöjd men nej, kan inte känna mig nöjd med resultatet igår. Däremot står jag fast vid att känslan efter banan var nice. Fick 10 poäng avdrag för en tabbe jag gjorde annars skulle vi fått 90 poäng, så sjukt surt! Men ja, vi fick 80 på grund av tjaffset vid bakåtskylten. Är bara och ta nya tag (han är anmäld till 3 tävlingar till hehe) och hoppas placeringen blir bättre nästa gång. Men ska somsagt inte vara besviken egentligen, han hanterade allting bra. men en 22a plats. av 50 då visserligen...

Hursom, vill tillbaka till skara. Vill åka till hyresbolaget och ta en lägenhet nu på en gång! Men det går ju inte. och flytta hit går ju inte för inget jobb finns det. Vet inte hur värt det känns att typ jobba på Coop. Ska man ändå ha nå sånt jobb kan man ju göra det hemma. Nej men vill verkligen tillbaka. Utom östergötland är det typ det enda stället jag vill bo. Men man måste ju ha jobb också... Ska va här en stund och sedan sätta mig i bilen och åka hem. Ska väl bli skönt på sätt och vis, saknar pållen lite... Måste plugga hela veckan så ja :/

Aug. 24, 2014

Överlevde natten och fick hela 4 timmars sömn, yay! Vet inte något alls just nu men jag hoppas att allting kommer att fixa sig. Är väl mest min tillit som ruckats rätt rejält... Är rätt ledsen om jag ska vara ärlig.

Nåväl, roligare saker är väl att Nikkos och min första officiella start nu är gjord! Var pissnervös och planen är pissblöt vilket gör att Nikko inte vill sitta och jag blir ännu mer nervös. Tills vi skulle in på plan hade han dock skärpt sig lite och var bara disträ halva banan haha. Kändes okej dock så hoppas på det! :)




Aug. 24, 2014

Var på Liseberg igår, bra dag! Kass natt. Några ord kan göra så mycket skada och nu vet jag inte vart jag ska ta vägen... Vill inte riktigt skriva ut vad det handlar om men vi kan säga som så att mina framtidsplaner ruckades rätt rejält. Jag hoppas att allting löser sig... Fast vet inte hur det skulle göra det om jag ska va ärlig.

Aug. 23, 2014

Inte van att gå upp såhär dags längre... Men nu är det dags att duscha och sen går bilen mot göteborg där vi ska dumpa av Nikko och sen spendera en heldag på Liseberg! Är redan nervös för att åka karuseller hehe... Men det blir nog bra, ska bara ha kul. Hoppas jag. Imorgon blir det också att gå upp snortidigt och åka till älskade Skara för rallytävling! Första officiella med herr fluff, har bara tävlat inoff tidigare så är jättenervös! Eftersom jag är nervös kommer det säkert inte gå bra haha :( Han är ju så lättstressad tyvärr.



Aug. 22, 2014

Alltså. Jag spenderar en tid varje dag med att läsa bloggar, några för att de är bra, några för att det är bekanta som driver dem och vissa för att de är så störda. Nåväl, något jag finner extra spektakulärt är hästbloggar, hur vissa kan vara så extremt bundna till olika tänk. NH-folk som vägrar rida med sadel, träns och hästarna måste vara barfota. Sedan de "vanliga" som måste ha nosgrimmor, skor och hästen på box.

Jag har spenderat tre år med att läsa biologi och etologi, jag valde att läsa mer om hundar men tycker mig ändå fått en bra förståelse för hästen som biologisk varelse och dess behov. MEN jag är inte utbildad hästskötare, vet inte hur man gör perfekta knoppar eller lindar benen perfekt.
Jag vet dock att hästar mår bäst av att ha fri tillgång på grovfoder och röra sig fritt, jag vet att blodtillförseln ökar om hästen går oskodd och jag vet att hästar behöver social stimulans. Jag vet att hästens päls har en fantastisk förmåga att stå emot kyla och väta. Jag vet vad många transportproblem beror på och jag vet hur man ska lösa många beteendeproblem. Jag är kort och gott väl insatt i hur en häst bör hållas för att främja dess naturliga behov.

Likförbannat står min häst på box, täckas ibland och har inte fri tillgång på grovfoder, why?!

Jag anser att det är värre för hästen att äta för mycket av ett för kraftigt hö och bli överviktig, eller ännu värre, få fång än att stå inne om nätterna och portionutfodras. Min ambition till vintern är stor tillgång på halm och jag hoppas att höet har så "dåliga" värden att hon kan få äta mycket av det. Tills jag hittar en lösdrift med ett hö som passar tanten (lär dröja tills jag har en egen) så kommer hon få stå på box.

Jag anser att om hästen blir svettig under vinterhalvåret och inte har möjlighet att torka utan att frysa så måste hon klippas, vilket innebär att hon måste ha täcke. Är vädret så pass dåligt att vätan går ner till huden måste hon också ha täcke.

Jag anser att det är bättre att ha hästen skodd och att den inte ska vilja röra sig för att det gör ont i hovarna, än att den ska gå barfota, på ett underlag som gör ont för hästen. Visst, man kan ta av skorna och hoppas att hästen slutar ömma men om den inte gör det och ändå måste ridas, ja hur länge ska man låta den ömma?

Jag väljer att rida med bett ibland, bettlöst ibland. Dock aldrig med nosgrimma då jag anser att en gapande häst beror på obehag och det vill jag kunna se. Jag rider med sporrar ibland, dock tar jag av dem om hon visar obehag. Jag har benskydd, lindar ben ibland lika väl som jag tycker det är viktigt att rida utan.

Point being att ingenting är rätt eller fel, allting utgår ifrån den individuella hästen och dess förutsättningar. Det är fel för alla hästar att gå på lösdrift, utan täcke, utan skor lika som det är lika fel för alla hästar att stå på box, ute 2 timmar om dagen och inlindade i bubbelplast. Som hästägare måste man kunna bilda sig en egen uppfattning om vad ens egna häst klarar av.

Så sluta bråka.


Aug. 21, 2014

Dagens ridpass var... fenomenalt. På riktigt.

Först ihopsläpp med en valack, Ängla har ju gått med bara brudar hur länge som helst, hon ville beskydda sin kompis mot den läskiga pojken, förhoppningsvis går det bra.

Min plan var sedan att hoppa, så sadel och träns på och ner till banan. Parkerade hästen mitt på som brukar gå bra men just idag ville hon inte så travade iväg. Knäppte loss tyglarna och hon fick springa lite medan jag pysslade ihop hinder. La dem på 40cm, typ. eller 30. Vi kan säga 35.
Hoppade i galopp idag, ett sjukt stort steg för mig och min hopprädsla. Efter det tränade jag på volter, skulle bara rida åt ena hållet i taget egentligen men sen tänkte jag att det vore kul att testa byten, vi fick till ett par jättefina! Vilket är fantastiskt med tanke på att jag inte vet hur man gör och testade mig fram hehe. Fördelen med en utbildad häst.

Testade även rollbacks och ja de finns där, dock samma problem att jag har ingen aning om hur man gör men testar och hästen visar när det blir rätt.
Vi hade helt sjukt kul i alla fall och ängla taggade till som bara den, måste träna mer på stopp dock för det gick inte alls. Kanske ska ta reda på hur man gör istället för att testa mig fram hehe ;)






Aug. 21, 2014

Skulle ha en lugn dag hemma idag, plugga lite... Fick samtal 8.30 om att jag kunde få komma och vända halm, så strängla halm hela förmiddagen i lilla traktorn. Vi börjar bli kompisar. När jag väl hittar alla reglage. Sedan skulle jag bara luncha och åka med ett lass och se hur det går till när man pressar. Men fick istället stanna kvar och hämta kor, fodra och mjölka. Så ja, det tog ju precis hela dagen. Sedan hem och äta lite innan det blev stallet. Imorgon ska jag bara en sväng till stan på dagen och en sväng till stallet på kvällen. Är dötrött nu dock så blir nog en "tidig" kväll och istället upp skapligt imorgon. Lördag är det Liseberg som gäller!

Aug. 20, 2014

Idag var jag lagom motiverad till allt. Ehm ja. Så låg i soffan halva förmiddagen, andra halvan sov jag. Sedan på kvällen blev det en tur ut till stallet där jag började med att leta efter hästen i typ en halvtimme i fel hage hehe. Sedan en uteritt i min sjukt osköna sadel. Eller ja, den är ju jätteskön egentligen... men jag sitter inte bra i den, får väl testa ställa om panelerna lite kanske. Så får vi se om det blir bättre. Red ut och galopperade en halvtimme ungefär, skrittade bara lite emellanåt så det var superbra! Hon blev riktigt trött framåt slutet.

Blev dock ingen hundträning idag, tyvärr har jag för ont i magen. Får hoppas på att kunna iväg imorgon men nu ska jag in till stan, sen till stallet och sedan lämna en sadel så blir ett himla flängande. Blir nog att träna voffsi hemma imorgon. Får se om jag vågar testa rollbacks imorgon, eller om det blir hoppning. Har fått för mig att reining vore kul. Men blir väl först till i Oktober, tills nästa tävling blir det nog samma mönster som sist. Ja, det blir kul detta hursom!



Aug. 20, 2014

Nyputsad sadel, kom och köp?




Aug. 19, 2014

Dagen bjöd på besök hos herr optiker och halv storm. Bytte dessutom olja på bilen så kom hem sent så blev ingen ridning idag, gick med hundarna och tränade lite. Nikko tränade jag typ alla skyltar ur rally nybörjarklassen, det gick finemang och han lyssnade fint. Tappade nästan aldrig fokus, supernöjd med tjockisfluff!
Jag hade köpt en ny klicker (tappar alltid bort dom) så körde mycket handtarget med Nikko, han är ju klickad så fattar löjligt fort. Skulle köra samma med Vanja men hon är ju aldrig klickad så hon blev mest rädd för ljudet hehe. I alla fall så fattade hon konceptet fort och vi testade på följa john. Alltså jag gick bara omkring och varje gång hon kom upp på vänster sida fick hon belöning. Med smarta Vanja resulterade det i en hund som höll sig på vänster sida konstant. Riktigt duktig!

Var dessutom och köpte lite lusern till att ha till pållen, är ju bra med protein i det, sen ska hon ju bara ha litelite för att lyckas skölja ner mineralgrejset, så det blir nog bra. Hela bilen luktar lusern nu, mmmmm!



Aug. 19, 2014

Är så bitter. Man kan tydligen inte lita på någon. Att man sagt att man ska göra något spelar liksom ingen roll när man kommer på att det finns något roligare att göra.