Softish yao

Dagen har väl mest gått ut på att hålla dig vsken på lektionerna... HLR hela förmiddag där en tjej i klassen svimmade, efter vi pratat om medvetslöshet. Lektion om lantbruksdjur, endel är intressant och nytt, mycket inte. Fort hem för min chilldag som skulle spenderas i soffan men bakade en kaka och bytte olja på bilen istället. Sedan skjutsa hem bror och hej så var klockan 23 och dags att sovs. fortfarande inga läxor gjorda. Imorgon väntar dessutom traktorkörning. Jisses. Fredag praktik, likaså resten av veckan.

Fabuloso

 
Bloggen har varit ungefär prio nummer 237 senaste tiden, tänkte att jag skulle ha sjukt mycket mer tid nu när skolan börjat men icke sa nicke! Precis tvärtom. Nåväl har fått testa köra traktor, sett hur en klövverkning går till (hemsk), vägt kalvar osv. Det är en mycket givande utbildning, mycket jag inte vet som jag får lära mig men jag blir också tämligen mörkrädd för hur vi behandlar våra djur. Då är vi ändå snälla i Sverige i jämförelse med hur resten av världen är.
 
Nåväl, vad gällande allt annat så blev jag uppsagd ifrån jobbet, fick vikariat så ska jobba helger men föga hjälper väl det. Fick inte heller läsa någon av de djurskyddskurser jag då de ena vägrar svara när jag försöker kontakta och den andra inte gick att lösa från distans. Bättre lycka nästa år. Lägenheten ska sägas upp någon av nästkommande dagar, tyvärr. Får flytta hem till mor och far igen vilket är skönt det för då kan jag i alla fall behålla hundar och häst. Det hade väl iofs löst sig i alla fall eftersom jag fick vikariat men skönare att kunna behålla de pengarna. Hur mycket jag än gillar min lägenhet så är den ju inte helt perfekt, och eftersom P förhoppningsvis flyttar hit snart så kan vi kanske hitta något lite bättre sedan. Så ja, en flytt är ju aldrig rolig men det är helt enkelt så det får bli för en tid framöver! Ska bara hitta någon som vill ha den.

Vanja tävlade för första gången i lördags, mer info om detta i ett annat inlägg imorgon!

Till dagens agenda!
Jag har blivit sjukt dålig på att rida min häst igen men idag bestämde jag mig för att LETS DO THIS typ. Så trotsade snålblåsten och red typ en halvtimme i paddocken, 5 min skritta igång sen fullt ös medvetslös. Hon var löjligt fin och jag fick till en sån fantastisk och bärig jogg att jag inte trodde det var sant. Fick henne till och med att galoppera flera varv utan att sakta av.
Har ju börjat köra ett annat foder som ska ge lite mer gnista, förhoppningsvis fungerar det och då är det ju asbra!

Nu ska jag sova fem sekunder typ innan en ny dag med HLR och lantbruksdjur väntar! toodles.
 

Mjölkning part one

Idag stod praktik på skolan på schemat, typ askul. Önskar bara jag hade sovit lite mer innan jag åkte dit. Väl där fick jag reda på att jag hamnat i mjölkgropen vilket även de är awesome eftersom jag ska på riktig praktik ute på gård på fredag och där ska vara i mjölkgrop. Det var väldigt mycket att tänka på men tiden gick väldigt fort även att det inte kändes jobbigt för fem öre, bra betyg tycker jag allt! Köra 2 ton foder gick ju också över förväntan, att små fluffbollar kan äta så mycket! 

Nu ska jag vara en flitig student och plugga för glatta livet!

såja.

Den 17/1 efter mitt pass där nångång vid 22.30 på kvällen fick jag reda på att jag blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Vi byter turer och de behövde göra sig av med sex fastanställda, den sjätte råkade vara jag. Vilket är himla trist eftersom jag ändå från och med måndag är tjänstledig men nu är det som så i alla fall. Kommer bli timanställd tillsammans med alla andra så några pass är inte att räkna med . Jag har en sjuk timing som ändå ska börja plugga nu men det är ändå så sjukt tråkigt eftersom det var en säkerhet för mig som jag nu mister. Ståe i valet och kvalet om jag ska göra mig av med lägenheten eller ej, får jag inget annat jobb till sommaren så kan den ju vara bra att ha men blir himla skralt att leva på så lite pengar. Tål att tänkas på.

Så jag jobbar mitt sista pass som 100% fast anställd idag. Sedan är det bara några få pass kvar innan jag är timanställd. 2/3 blir jag det.
TRÅKIGT men jobbigast att inte veta hur jag ska göra med lägenheten. Jobb till 03.40 för min del, tjolahopp!

Kvällstankar

En mening fastnade i mitt huvud nu på kvällen gällande hästhållning: "Vad är brs för hästen, och vad tycker JAG är bra för hästen?"

Jag är med i en grupp på Facebook, en mucket underhållande grupp där man ibland kan få bevittna väldigt skilda läger som slåss mot varandra (i lite grova ordalag). Oftast är det de som är för en naturlig hästhållning i ena kategorin, och den andra kategorin består av "de andra", de vanliga människorna som man skulle kunna kalla dem.

De andra gillar att ha sina hästar på box, ge dem kraftfoder, sko dem, träna dem med utrustning såsom träns, sadel, hjälptyglar och diverse annat.
De som gillar naturlig hästhållning de gillar lösdrift, rida utan sadel och träns, ha sina hästar oskodda och fri tillgång på käk.

Det jag (jag har tidigare kommit underfund med att det inte finns plats för mig i denna diskussion) tycker är spännande är att luta mig tillbaka och se hur båda sidor kastar skit på varandra. De andra tycker att de som har häst på lösdrift är dumma i huvet, när man börjar träna en häst måste den stå på box, aight? och de som är för naturlig hästhållning, ja de tycker allt annat är korkat.

Det hela fick mig att börja tänka såhär i natten, bryr vi oss mer om vad vi själva tycker är bra för hästen än vad som faktiskt är bra för hästen? I denna diskussion anser jag mig således vara en outcast men jag föredrar lösdrift framför box för det stärker hästen och har visat sig ge mentalt lugnare hästar med färre skador (hurvida lösdriften är bra vill säga). Hästen är gjord för att äta större delen av dagen, får den mat för sällan ökar risken för magsår, hästen blir ostimulerad och dessutom gör mikrofloran i tarmen att hästen värms inifrån. Blodcirkulationen i hovarna ökar av att gå barfota och hästens päls utgör ett isolerande skydd.

Ja, mycket av det jag säger är ren fakta (allt det ovanstående faktiskt) men säg att jag tycker tvärtom. Jag vill ha min häst på box för jag vill hålla koll på hur mycket den äter. Jag vill ha min häst skodd för den ömmar om den inte har skor, och den slutar inte ömma. Jag lägger täcke på min häst för den är inte gjord för vårt kalla klimat och eftersom den får portionerad mat så fryser den. Jag rider med sadel och bett, men de är väl utprovade och skadar inte hästen.
Så, där har vi lite argument från båda sidor. Nu behöver vi bara fundera, har jag min häst på box för att jag tycker det är bra, eller för att hästen tycker det är bra? Har jag min häst ute i ur och skur utan täcke trots att jag ser att den fryser för att det är bra för hästen, eller för att jag tycker det?

Jag antar att det jag egentligen vill komma fram till är att det inte är något fel att sträva efter en hästhållning som är mer naturlig för hästen. Sluta ta in era hästar vid 15 för att ni själva tycker att det är mörkt och kallt då OM hästarna inte tycker det är jobbigt. Sluta dra alla hästar och människor över en kam, jag skulle gladeligen sätta Ängla på lösdrift men hon kan inte gå oskodd för det. Allting passar inte alla hästar. I en drömvärld skulle jag vilja se alla sträva efter en naturligare hästhållning men det gäller att utgå från individerna.

Men min grundtanke med detta (om någon kommer till att läsa det) är SLUTA att kasta skit på varandra! Sätt åt sidan era egna åsikter och värderingar och tänk på vad som är bäst för hästen, våga ha den på lösdrift! Våga sko den om den ömmar! Dela inte upp er i läger och kasta skit på varandra i diverse bloggar och forum, jag är trött på det.

over N out.




Vintertofflor

Idag fick Ängla vintertofflor för smhi hade lovat snö i stora lass. Får vi snö? Nej. Vi kommer få mer regn och en himla massa minusgrader om de nu ens kan hålla det. Larmet på bilen bråkade massa så hundarna fick rejsa runt i stallet. De luktar bajs nu hehe.

Forts.

Bara på Ängla vågar jag vända hemåt och ta en galopp. Har suttit på så många hästar där det inte ens är ett alternativ eftersom de sticker såfort man ens travar hemåt. På Ängla är det dock chill, galopperade en backe hemåt och jag kände riktigt hur hon laddade men hon höll sig tills jag gav henne klartecken? då blev det wroom ;)
Hon stannar alltid när man ber henne och ja, gör i stort sett allt man ber om. Den perfekta hästen helt enkelt!

Efter stallet tog jag med mig voffsi på en liten promenad bort till grustaget där de fick springa upp och ner, gräva och bara allmänt busa av sig. Vanja tyckte även att vattengraven var extremt spännande. Nikko ville knappt ur bilen efteråt, än mindre gå uppför trappen medan Vanja mest ville busa mer och direkt när vi kom in tog hon sin råtta och sprang runt som en tok. Hennes energi tar verkligen aldrig slut! Så synd att man inte kan tävla med henne, hon hade blivit awesome.


Underbara häst <3

Ängla trivs så fantastiskt bra i nya stallet och det är så härligt att se. Jag är övertygad om att så är fallet i alla fall. Kanske var flocken för stor eller stökig eller något annat fel men nu är hon som en helt annan häst. Pigg och framåt och ändå så duktig och lyhörd. Fast just paddockarbetet har inte precis blivit bättre. Idag var jag hursom ute en sväng på terrängbanan. Ängla har ju sina ryck då hon backar och svänger och ska HEM, idag gjorde hon bara så en enda gång! Hon var inte heller rädd för något alls! Helt enastående. Vi travade massa på vägarna därborta och skrittade i lite backar. Sedan på ett ställe är det som en stor oval, där tränade vi galoppintervaller på en lagom taggad häst hehe ;)

Hur trött får man lov att vara?

Jag somnar alltid direkt när jag lägger mig och sover sedan precis hela natten non-stop. Inatt vaknade jag cirka 102 gånger och det är fruktansvärt stressande när man ska upp vid 4. Självklart är jag då helt fruktansvärt trött nu, typ nickar till hela tiden. Får trösta mig att snart kan jag gå hem och lägga mig i sängen. Jobbar sent imorgon så har inga problem alls med att sova bort dagen. Frågan är bara när jag ska ta mig ut till stallet... Är lite sugen på att testa mina tretorn som jag inte ens ridit med än :)

Paddockpas

Sitter vid min nya dator och skriver nu, efter att ha skrivit allting ifrån mobilen på senaste tiden så går det förvånansvärt snabbt att skriva på en dator nu. I alla fall så skaffade jag mig en ny dator igår då jag yckte att det behövdes kort och gott. Ska ju börja skolan igen och min nuvarande tar 10 min på sig att starta så då fick det bli en ny. Slåss fortfarande med tanken ifall jag ska ha kvar windows 8 eller installera 7 istället, 8 är asirriterande verkligen, helt fruktansvärt.
 
I alla fall så började jag dagen med en promenad på hundarna på fältrittbanan i närmre en timme, upp och ner och ner och upp för alla backar, det var spännande. Oerhört tröttsamt han allihop hålla med om. Mockade lite åt stallägaren som är genomförkyd, mocka tre boxar och fixa mat och vatten tog närmre 1 och en halv timme hehe, jag ska ha lösdrift till mina framtida hästar ja. Sedan tog vi ett pass i banan, Ängla håller fortfarande på att fjanta in sig på alla grejer, typ en traktor stod vid sidan av padocken som var asläskig. I övrigt gick det sjukt bra, hon har tappat galoppen igen men är inte konstigt eftersom jag jobbade sjukt mycker för att få den bra och sen lät allt jobb gå till spillo... Nåväl, joggen satt som en smäck i alla fall! En helt underbar sak var att hon kom travande emo mig när jag visslade idag, vet inte om hon trodde det var matdags kanske men det var fint hursom.
 

Trasigt, igen!

Dagen spenderades med huvudvärk. Förutom det satte vi äntligen extraljus på bilen, woho! Dock släppte en slang till kylarvattnet och en annan slang gick sönder så den kissade litegrann.
Ängla vilade, imorgon blir det ett pass i paddocken, astaggad på att äntligen komma igång med henne igen faktiskt. Det känns som vilan har gjort henne gott också för hon var mycket piggare att rida på nu.

Kul att jag vänt dygnet helt fel, om 25 timmar typ börjar jag jobba. Kul. Ska bara sova bort hela morgondagen woho!

Vanja ska dessutom avanmälas till tävlingen den 25e, det finns ingen chans i hela vida världen att hon är någonstans i närheten av redo då. Det är så tråkigt att träna med henne när hon är så rädd för allt. Nu är det dock bara en vecka kvar till skolan börjar och två veckor tills jag bor hos mor och far igen.




uteritt

Första uteritten på nya stället! Red ut med en tjej i stallet som har en unghäst, det var hur fina ridvägar som helst och helt underbart! Vi mötte en motionär på vägen, först hoppa missy rakt ut i skogen, när ängla såg att hon blev rädd så funderade hon en stund och sedan hoppade hon också rakt ut i skogen. Vi red runt en bra stund på terrängbanan med, snacka om lyx att ha den precis utanför stallet. I alla fall så känns det bra där och det kommer nog funka fint för tanten. Än så länge är hon lite stressad, men vem skulle inte vara det? Nu ska vi komma igång ordentligt med träningar så det blir rätsida på allt!

Nu är Kicka här och hänger tills imorgon, köpte även fåtöljer till vardagsrummet och har städat aset av mig eftersom Kicka är allergisk. yeah!



Stillsamt

Så tyst och lugnt och fint det varit här då höhö. Stack till pojken och gick på liseberg (inga renar, äcklig renkebab och ingen snö. värdelöst) sedan var han hos mig så blev inte mycket till update. På nyår skulle föräldrarna haft hundarna men de åkte iväg så P och jag bestämde oss för att ta en middag ute på golden thai. Jättefint förutom att de glömde berätta att det kostade 349kr styck. Vi fick alltså inte se någon meny alls och buffén var i stort sett som vanligt men jag fick punga ut över 800 för kalaset. Kul.
Hundarna brydde sig inte så länge vi var inne, när vi var ute kröp vanja längs marken för det var så äckligt och Nikko skällde mest. Vid tolvslaget var vi inne men Vanja gömde sig ömsom i min famn och ibland under soffan, Nikko stod i fönstret och titta ut.

Igår fick Ängla flytta till sitt nya stall, tror det blir jättebra! Var halmat och färdigt när jag kom och boxen var stor! Ängla verkade komma till ro väldigt fort. Idag får vi se vad jag gör, ska sova lite först hursom för är mer zombie än människa. Kanske blir det en promenad eller lite skrittjobb i paddocken, det återstår att se. Det jag är mest taggad på nu är gymkortet som jag och bror ska kila iväg och teckna sen. ehehe