Sovmorgon!

Ja om man kan sova alltså. Vaknade av att min kudde (vanja) började skälla.
Åkte till stallet precis helt lagom omotiverad så struntade i att rida på banan och red ut. Fokuserade på att rida på med rask trav och rask galopp. Får se om det hjälper så vi kan komma igång även i arbetet på  banan. Känns lite tråkigt att åka på clinic och inte kunna nå men der är ju som det är, man är ju där för att lära sig. Men rent pinsamt om hästen inte kan galoppera. Så ja, vi har ett tag till på oss, byggabyggabygga rumpemuskler!

Nu försöker jag få ordning på håret (haha) och sedan väntar höftledsröntgen av vovve och bio ikväll :D

Sadelkoll

Igår var vi iväg till Vingåker för att kolla att sadeln fortfarande ligger som sig bör, vilket den gör. Som ett smäck liksom ;) Fet som en tunna blev domen,  haha :( Blir ju lätt så på sommarbete och med denna sommarens tillväxt  :@ men snart är det höst! 

Nå när vi ändå var där så fick jag rida en lektion för att få hjälp med högergaloppen. Fick några jättebra tips som är sjukt logiska när man tänker efter... Blev också lite uppskrämd inför clinicen och känner att jag verkligen måste ta tag i ridningen tills dess. Hoppas det går bra :s 

Idag är ytterligare en stressig dag, tågvärd by day mjölkning by night säger jag bara... 

Hade en sån hemsk mardröm inatt, drömde att vi haft inbrott och någon stulit mina hundar. En sån smärta vet jag inte om jag någonsin känt, just att inte veta om de är ok. Hemskt. Drömde dock att jag hittade dem Sedan ute på en åker där de blivit dumpade (levande som tur var). Vaknade halvt panikslagen och hundarna är hos mamma och pappa så fanns ju inte direkt någon tröst att få... 

Håret

Har såna sjuka problem med mitt hår! Tona det rosa på semestern, får inte ha rosa på jobbet men rött! Så lägger i en röd, med det stora misstaget att inte bleka innan. Blir orange. Har färgat hur många gånger som helst nu! Gav upp och beställde en rödsvart, alltså väldigt mörk röd. VÄLDIGT mörk. Men nej, då ska längderna bli pissrödbrunviolett och en fläck bakpå och luggen bli mörk? 
Gav upp så nu blir skiten svart igen. Så får det vila. Får se när jag orkar fixa med det igen.  

Kolla skillnaden lugg /topp! Sjukt ju. Det var jämn och fin färg innan. 

Lugna dagar

Har haft ett par väldigt lugna dagar med för lite sömn och en trötthet som inte all sömn i världen kan hjälpa mig med. Som tur va hjälper min snälla sambo mig. 

Idag var Vanja in till veterinären, det gick bra men hon tyckte inte riktigt om det. I övrigt har jag mest jobbat. Passet idag gick hundra gånger bättre än igår, allting beror på vem man jobbar med...

Nu ska jag krypa ner i sängen bredvid min snarkande karl och hund. Har bara ett problem. Jag har dille på att lakanet ska va sträckt och det ska gå att sno om kanten liksom. Det går inte för karln har ju snurrat hundra gånger! Så jag måste ligga på veck!!!! Så hemskt så det finns knappt ord för det. USCH. 
Har dock inte hjärta att väcka honom för att rätta till det haha, får se om jag lyckas somna... Mvh bitter

Sadelprovning

Började dagen med en tur till smultronstället, asgött men lyckades bara äta halva glassen haha. Fruktansvärt gott. Nikko fick följa med också eftersom jag inte hade Vanja hos mig. Vilken service de har för hundarna!  Han fick vatten i kön, och vid bordet. Även en egen bägare med mjukglass hehe. 

Sadelutprovare kom också idag, jag kan ju typ inget som sadelpassning haha men ja, var väl sådär. Men vet väl lite mer vad jag ska leta efter nu, lär dröja dock för måste spara ihop lite pengar hehe. Men det hinns väl det med. 

Hann även träna lite med Vanja förut, hon är så söt när hon tänker!  Tränade på att jag ska få ta på henne och Hon ska tycka det är kul, taget,  fotgående och ögonkontakt. Hon tycker det är lite läskigt nämligen. 

Nu sitter jag hos mor och far, imorgon blir det utflykt!

Galoppövning 2


Den här övningen (lånad från google) har vi också testat och gick betydligt mycket bättre än den andra! 
Jag tror det beror på att hon redan ligger i höger galopp när man gör volten. Vi gjorde dock en liten egen twist och la in ett galoppbyte istället för trav och förvänd galopp efter ett tag. Jag börjat få lite mer grepp om bytena, har börjat kunna sitta på långsidorna och göra byten. Problemet är bara att jag ska ta reda på precis vad det är jag gör som gör att hon gör rätt. Det är lite charmigt, hon lär mig istället för tvärtom. 

Är så glad att jag fått möjlighet att ha Ängla, hur mycket hon lärt mig, det är helt sjukt!

Galoppövning

Eftersom jag haft så mycket problem med höger galopp så blir det ofta att vi sitter och övar galopp. Jogging brukar gå hyfsat bra ändå tycker jag men den där nedrans galoppen som sagt... 

Nå letade runt lite på Google och hittade två övningar (bilderna är lånade från google alltså) 


Denna försökte vi oss på, det gick sådär.. Hon är ju lite ostabil i höger galopp så går minst sagt vingligt. Kan säga att det inte blev tre volter. Slutade med att jag höll till i ena änden av banan och gjorde en volt till höger, halt, en volt till vänster, halt. Som en åttvolt, med halt i mitten. Halterna Blev riktigt fina, satte under sig riktigt bra. 

Den andra övningen tar vi en annan gång ;) 


Skillnadsbild

Oftast tänker man inte på det, man är hemmablind osv. Så är nog fallet när det kommer till min pålle. När hon kom till mig var hon ändå ganska normal, men där fick hon leva på de tillgång och utan att jag märkte det blev hon fet som en liten boll. Har spenderat senaste 2 åren med att försöka banta ner henne. Är väl ungefär 2 år mellan bilderna och i alla fall jag ser en enorm skillnad!  Det är rätt roligt att se hur man fått lön för mödan. Trist att hon börjar gå upp igen nu dock. 

Under denna period har hon dessutom ändrat sig väldigt mycket i ryggen och musklat om sig helt.  Förut hade jag ingen aning om hur en sadel ska sitta, nu känner jag att jag har lite mer koll i alla fall. Tänk hur länge jag red runt i en sadel som var helt fel för hästen? Stackars liten... 

Nå nu ska här ridas och försöka banta ner tanta igen. Är som tur va bara en månad kvar på betet så får vi se hur jag gör sen med allt... 

Jag har förresten stört ihjäl mig på att hon är nykil,  hur mycket man än tränar magmusklerna, häromdagen när jag läste om sadelinpassning läste jag dock något om att vissa hästar bara ser ut på det viset helt enkelt, får väl anta att det är så i mitt fall ;)


Sömn?

Sömn är så sjukt överskattat. Nej. Läste en artikel igår om att om man sover förlite ens en enda natt så kan det påverka ens DNA. Dessutom ökar risken för diabetes, så jag är körd. 

Det är verkligen jättesvårt att ställa om från att jobba natt till att jobba morgon med bara en dag emellan, är ju inte som att man går upp tidigt på sin lediga dag... Igår natt blev det bara 4 timmar, jättetrött så tänkte sova när jag kom hem från stallet men drog ut på en PW istället och kom hem bara för att laga mat och vips så var klockan 21. Helt sjukt, blev typ ingen sömn inatt heller och ikväll väntar mjölkning och sedan upp 03.45 imorgon. På söndag för jag sova lite längre i alla fall haha! 

PWn gick för övrigt bra, skulle spana in en väg jag tänkt att jag kan gå med hunden, latade mig på slutet så tog inte den långa vägen hem men blev ändå 4km! Har fått förhållningsorder om att inte gå med Vanja annat än i skogen men tänkte att Nikko och jag kan ju ändå köra på. Vi är båda tjocka och behöver börja röra oss haha. Vanja får jag åka till skogen med och gå men är tyvärr inte alltid man kan det... 


Ridpass

Ridpasset igår gick väldigt mycket bättre än passet innan. Jag bestämde mig för att testa en teori att ju snyggare hästen är desto bättre går den, så jag lindade ben, satte på boots och en brösta jag fått. Det gick skitbra så min slutsats är helt klart att hur hästen går beror på hur hästen ser ut. 

Nej men allvarligt, jag red fram ordentligt och försökte lägga lite tryck i trav och galopp, vilket gick mycket bättre än förra gången. Sedan bestämde jag mig för att klara av att göra galoppvolter åt höger. Blev kaos igen men sen satt jag tillbaka och lyssnade på henne, höll väldigt lätt i munnen och styrde med benen och säte och då släppte det! Det blev lite jobbigt för henne ibland ändå men i det stora hela gick det bättre. Knäppt för i vänster kan jag ge mycket mer stöd men i höger går det inte alls. 

Nå känns bra för jag fick ett kvitto på att sköter jag mig så sköter hon sig. Det finns ingen anledning till att bråka med varandra för att man inte förstår vad den andra menar. Det är bättre att sätta sig ner, ta en paus och fundera på vad i kommunikationen som blir fel. 


Vanja 3 år

I förrgår (21a) fyllde Vanja tre år! 
Det är helt sjukt hur fort tiden har gått! Känns som det var igår jag hämtade hem det där lilla knytet som knappt sett världen. Att hon skulle innebära så mycket problem och magont kunde jag inte tro då! Men se det gjorde hon med råge. Ångrar dock inte en endaste sekund att jag hämtade henne, det må inte bli som det var tänkt, men det blev bra ändå!  
Min fina lilla byracka ❤

Forever isn't long enough in the company of you, my heart will always beat your namn ❤

Stressen

Har börjat få hjärtklappning, nån gång ibland sådär för jag är så stressad. Senaste dagarna har jag sluppit detta men nu blev slutet av veckan lite körig så nu sitter jag med ångestklumpen i magen och försöker fokusera på en sak i taget. Allting blir ju lite mer stressigt av att vi bara har en bil.

Nå ska iaf ut till stallet och försöka hämta lite kraft sen, ska köra ett tag på banan idag igen, dels för jag inte hinner rida ut men också för att hon var så sjukt trälig sist. Korsgalopperade så fort jag försökte rida normalt i höger varv... blir så less. 
Bokade tid för att kolla upp hur sadeln sitter på onsdag. Hoppas den fortfarande sitter bra.. 

Igår hade vi finbesök från USA! Snälla catrina som hjälper mig med Vanja, fick mycket matnyttigt att tänka på, synd att jag åkte och dumpade hundarna hos Frida på kvällen bara. 
Ska hämta dem på fredag, sedan direkt ut till lagårn och mjölka, som jag ska göra på lördag också. 
Hon har blivit helt fantastiskt tjock Nu när hon bara rids varannan dag... 

Träningsvärk

Har träningsverk efter ridningen för första gången på länge. Inte för jag har sjukt bra muskler utan det beror nog mer på att jag inte rider ordentligt haha. Idag får hästen vila, jobb 12-20.30

Imorse var det dags igen, för att säga hejdå till ett älskat husdjur. Det börjar bli lite för mycket av den varan nu kan jag känna. 
Nå Malte har inte mått bra länge, vi tog hem honom till oss för att försöka få honom gå upp i vikt och det fungerade ett tag,  men sen blev han sämre fort. Förmodligen njurarna som slutat fungera. Vi köpte honom när vi avlivade Figge för massa år sedan och då köpte vi honom från ett djurhem, så vi har ingen aning om hur gammal han var mer än att han var äldre än 13. Men så dålig som han var nu så var det inte något att diskutera. Han har haft ett bra liv och fick somna lugnt och stilla.. 

Kan inte använda mina linser just nu, förmodligen för att de är för torra eller Mika ögon är irriterade så det känns lite B. Går runt med huvudvärk konstant, kul. Får se om jag orkar ta en långis med hundarna ikväll, annars blir det en lugn kväll så får vi ta det imorgon... 


Fear

Gjorde en sån bra övning (för mig, säkert inte för nån annan) idag. Jag ställde två hinder mitt på ridbanan, det ena några meter längre bort än det andra. Ett kryss och ett räcke. Sedan hoppade jag det ena, gjorde en snäv sväng och hoppade det andra. 

Varför det var bra för mig var för jag kunde riktigt fokusera på att rida hästen och inte vara rädd för hindren. Jag räknade galoppsprång, red på fler, red på färre, tryckte av i språnget osv jag fokuserade på att rida ordentligt helt enkelt!  Hindren låg på 40cm vilket varit för högt för mig innan men inte idag! Jag gav mig den på att jag skulle klara det och då gjorde vi det. Skulle senare galoppera på volt men det gick då inte, tant var lite trött. 

Men alltså shit var ovan jag är att rida i vanlig sadel!  Hade inte ridbyxorna med mig så bara gled omkring haha, inga chaps heller så gör skapligt ont i vaderna.  Inte van som sagt! 

Efter sånahär bra pass är det svårt att argumentera för att lämna iväg hästen också... men jag måste bestämma mig ruskigt snabbt alltså! Snart är det slutet av juli liksom... 

Imorgon ska vi iväg tidigt för att avliva Malte... känns inge kul alls... 

 Såhär ser det ut om man rider 5km på banan haha ;p

Kass sommar

Vilken dålig sommar vi har, alltså seriöst. De enda varma dagarna var tydligen när jag var i Norrland. Jag går fortfarande omkring med min vintertröja på jobbet haha! 
För hoppas på lite värme nu, hade ju hoppats på att kunna rida till sjön med hästen och bada och kanske få lite färg på mina bleka ben. Kanske likabra det inte blir något för jag jobbar ju ändå hela tiden så hinner inte :/ 

Idag ska jag låna en sadel och hoppa lite! Jobbade 15-03 Igår så är lagom seg i kroppen.  Får se hur det går.

Första halvlek

Sitter och väntar på att bror ska höra av sig så vi kan åka och hämta staket eller vad det var han ska ha. Var i stallet tidigare idag, ytterligare en provridning avklarades. Sedan har jag mest städat, hittade en pöl med kattkiss på golvet så ja, såvärst bra städar vi visst inte haha. 

Imorgon ska jag försöka ta mig upp tidigt för att åka till stallet. Vanja brukar alltid väcka mig 04-04.30 för då behöver hon kissa. Nu ska hon visserligen till hundvakt redan ikväll så har inget joggingsällskao buhu, men är ju ändå van att vakna till så dags så ska försöka dra mig iväg och rida. Så kan jag sova mera när jag kommer hem sen igen, det blir bra det. Sedan väntar ett kvällspass, fyy...

Nå eftersom jag är hund lös ikväll kan jag ju försöka ta mig iväg till gymmet. Får se hur det går haha. 

Pillarbox red

Nå rätt nöjd ändå! Blev sådär mörkt rött som jag gillar och hoppas jag får ha på jobbet hehe ;)
Får se hur bra det sitter kvar på huvet bara.

 

Livet med en Vanja

För någon vecka sedan åkte vi iväg till Norsholms djursjukhus för att träffa en hudspecialist. Vanja svarade bra på stronghold och slutade klia men efter behandlingarna så började hon klia igen. Dag och natt, hela tiden..
 Hon hade dock inga sår, bara lite irriterad hud. 

Nå jag valde att göra ett pricktest för att se snabbt exakt vad hon är allergisk emot. Det är tydligen det säkraste också. I alla fall så var det inte så på Vanja, otydliga resultat men det såg ut som hon är allergisk mot dammkvalster, hökvalster, dun och mögel. Kul kul. De tog även blodprov för att kunna bestämma exakt vad som är fel och kunna göra ett vaccin. Prognosen att hon ska kunna behandlas med vaccin var god, visst en spruta i månaden hela livet men förhoppningsvis lever hon hela livet då iaf. 

Blev hemskickad med kortison, hemska kortison... Först blev hon ett monster som åt ALLT och jättestressad för hon var så hungrig. Verkar som hungern är kontrollerar nu i alla fall. Men hon dricker så fruktansvärt mycket!  Vilket gör att hon kissar. Hon måste ut varannan timme och två dagar har hon kissat inne. Första gången missförstod husse och andra sa hon inte ens till, bara gick och kissa. Stackars vovve. Ringde veterinären igår som sa jag ska gå ner till lägsta dosen istället. Så jag gör det så hoppas jag på att det hjälper. 

Samtidigt som detta går hon på utredning för foderallergi, så hon får absolut inte äta något annat än sin hundmat. Tufft liv för en liten allergi hund,  men hon är värd all möda. Önskar bara hon skulle förstå varför jag utsätter henne För detta :( MEN, hon kliar sig inte längre i alla fall!


Promme

Skulle skrivit igår men var för trött.. Jag skulle gått till gymmet efter jobbet 21.16 men insåg att det är tråkigt. Tänkte jag skulle gå en hyfsad runda med hundarna istället. Brände säkert inte lika mycket fett som jag skulle gjort på gym men det var trevligt! Var ju rätt sent Så Vanja tyckte det var okej. Dock blev rundan bara 3.5km så ska se om jag kan göra den lite längre...

Skulle gått samma idag när jag blev hästledig men slutade 19.20 efter en väldigt omständig dag så blev inget. Kan ha lite att göra med störtskuren som kom också. Får ta nya tag Imorgon!  Då kanske mensvärken är bättre dessutom. Kommer en till tjej och provrider också. 

Hade fått hem min nya färg idag, testar directions! Manic panic är ju rätt dyra... 69 för en burk av dessa vs 169 för manic panic (dock liite mer i dem) men köpte fyra burkar, tre olika nyanser och så blandade jag ihop. Verkar som det blivit asbra! Men svårt att se innan det torkat. Älskar att de inte sliter på håret heller. Blev sådär mörkt knallrött som jag hoppas är ok på jobbet haha ;p



Bitter

Alltså är så sjukligt bitter. 
Ängla har inte mask längre, vilket är en bra grej. Nu kan jag flytta henne utan att det blir ramaskri och tårar haha, vet dock inte om det är värt eftersom hon ska ut på foder.

Men alltså har en del människor som jag skrivit till som haft ute annons att de letar häst.  Det har varit folk som vill träna men inte tävla. Men ändå kanske kan hoppa och lite sånt som jag inte vågar. I alla fall så får jag bara svar att nej, det är inte aktuellt. Why? Säkert för de vill ha fancu fullblod eller halvblod att rida på. Borde inte bli bitter över detta men det blir jag verkligen.  Jag vet ju hur min häst är och vilken underbar individ hon är och vad hon kan, blir sjukt less när folk bara dissar för att hon är en kallblodskorsning. Kallblod duger bara till att lufsa i skogen typ. 

Hade velat att någon red till henne ordentligt i hoppningen och åkte ut och tävlade. Det hade varit roligt. Men det kan man ju inte på en kallblodskorsning.