Hot

Idag blev jag hotad på jobbet, bara för att vi pratade om det häromdagen och jag skröt med att ingen hotat mig ännu, där fick jag liksom. Inget allvarligt dock men tillräckligt för att jag skulle bli arg vilket jag sällan blir. Men nu blev jag det. Snubben klev av när han insåg att vi inte åkte en millimeter förrän han klivit av. Dessutom fick jag skrika på honom så som jag skriker på hunden när han är jobbig ibland haha
- nu får du gå av
-nej det tänker jag inte
- du.går.av. NU!

Ungefär så gick det. Sånna människor har inget att göra på offentliga platser, skärpning!




03


Yay! Eller?

Tuss

Ledig dag, psykbryt inatt så sov för länge... Åkte hursom in till stan med en stol som var sönder när vi köpte den och lämnade in Tuss för klippning. Han var tydligen inte så illa däran men han kändes ju helt äckligt tovig så lika bra att klippa bort allting. Nu är han ful som vanligt haha. 
True blood resten av kvällen, jobb imorgon 03.30, värdelöst!



updown

I wanna tell you that everything will be okay that everything will eventually turn itself to gold. So keep pushing through it all, don't follow lead the way don't lose yourself or your hope...

Cause life's like a jump rope.
 
 

När man inte orkar

Nej efter denna käftsmäll känner jag verkligen inte för något, skulle vilja sälja hästen och strunta totalt i det.Den tanken fanns bara där i ungefär en sekund dock, vad skulle jag göra utan pålle? All tid man skulle ha över... Skulle jag någonsin kunna lämna ifrån mig henne? Öh, nä.
Har ju haft tanke på att lämna iväg på foder innan men känns så värdelöst när jag vet att jag kommer vilja ha tillbaka henne om ett par månader, fortfarande vilja ta någon tur ibland...
Så nej, jag kommer inte flytta henne men kommer inte spendera lika mycket tid i stallet, inte vara där alls lika många dagar och bara när jag har tid, så hoppas jag att jag hittar tillbaka.
 
Har hittat en rolig reiningkurs som jag skulle vilja gå, skulle vara jättekul! Så jag hoppas att jag kan införliva de planerna! Pengar är ju dock en konstant bristvara, och det ligger på andra sidan Vättern... Kanske är bra för min motivation att ha något att se fram emot dock. Fast nu ett par månader framöver blir det lugnt med hästen och träna mer med mig själv.
 
 
 
Up, down, up, down, up down yeah, cause it will get hard remember, life's like a jump rope.
 
There'll be a bump and there will be a bruise, there'll be alarms and there will be a snooze, there'll be a path that you will have to chose, there'll be a win and there will be a loose. And, you gotta hold your head up high and watch all the negativity go by.

Swag

Höll på att få något anfall igår när mamma skickade en bild på en faktura från distriktsveterinärerna, en påminnelse på 6000kr ungefär. Tänkte att detta måste ju va fel för har ju redan betalat två fakturor från dem, en på 2500 och en på 8000 och mer än så kan det omöjligt kosta. Men jo då. De jag hade betalat redan på 10500 var bara för EN dag. EN. Nu ska jag betala 6000 TILL. Bara för hästen inte var försäkrad. Vilket inte ens jag strulat med. Säger man upp en försäkring hör det väl dessutom till god ton att fråga om man täcknat en ny. Vilket man inte kan göra om man inte är registrerad ägare, fyi.

Nu är jag trött på allt som har med hästar att göra.
Orkar inte.



Torsdag

Har hunnit med en hel del idag trots att jag vaknade på världens sämsta humör typ. Fixade stallet, gick med busiga hundar i snön, åkte in till stan och fixade lite grejjer och hann dessutom med att åka förbi återvinningsstationen med alla grejjer som legat i bilen forever. Nu sitter jag med andra omgången blekning i håret (yes, it's gonna die) och väntar på att kunna lägga i färgen. Har varit helt svarthårig ett tag men tröttnade så nu blir det turkost. Igen. Men det är fint!
I helgen väntar bara massvis med jobb, börjar med ett 10 timmarspass imorgon. Usch.
 
 

Inatt var de billiga...

Skojjar inte. Har knappt sovit inatt för hundarna har gnällt, värst är Nikko... När han kom och la sig mellan mitt huvud och väggen förstod jag att något inte stod rätt till och trött och förbannad som jag var tog jag på mig skorna och gick ut. Klockan 03.30... Det var lugnt och skönt i alla fall! 
Vi var ute i typ en timme, jag somnade inte igen förrän till 05.30 och sov hela två timmar innan han började gnälla igen... Skitjobbigt verkligen. Så blev sur och väckte P som gick ut igen och sedan höll sig i vardagsrummet så jag fick sova. Vaknade vid 11 så några timmar blev det i alla fall. Senare än planerat dock, så nu ska vi till rastgården, stallet och stan. Lär inte hinna träna idag för ska fixa håret också. Men det blir nog bra ändå, får ta igen det i helgen sen. 

Nå, skapligt irriterad och trött kan jag säga..

Vanphja


Am not jealous, am beautiful ❤️ 

Imorgon kommer mitt hjärta hem igen, fast det är jobbigt för henne så är det lite skönt för mig, är så tomt utan henne... 
Men skönt för Nikko är lite lättare att ha att göra med, man kan gå promenader i stan utan att oroa sig och man kan träna lite mer obehindrat. Försatte apportträningen idag. Vill bara att han ska bita i den lite men för en hund som knappt kan understå sig att hålla ett par strumpor som offergåva när man kommer hem så är detta faktiskt en stor utmaning. 

Lyckades komma iväg och träna lite idag i alla fall, 30 min cross och sedan övningar hemma. Imorgon ska jag följa med till mammas gym och sedan ut till stallet, har en ledig dag så ska bli helt enormt skönt att bara slappa hela kvällen. Blir nog ingen ridning för min del denna vecka. Fett ovärt men när man knappt har motivation för att kunna sätta sig i bilen och köra dit så ja, det får va. 

Helgen

Har haft en sådan bra och slapp helg alltså! Umgicks med en vän i fredags och fick äntligen gå ut på krogen och inse att den inte är något för mig hehe. Nej men det var kul men var inte där så länge, köpte en drink som jag brukar dricka men den smakade rävgift och var rätt dött. Men jag hade kul ändå! 
Lördagen spenderades i soffan, ehm söndagen med. Förutom att vi firade pappa. Har varit lite ensamt men så sjukt skönt att slappa lite! Behövdes verkligen!





Träning

När jag ändå sitter och spånar på sånnahär saker kan jag lika gärna fortsätta. Började nämligen att fundera på skillnaden mellan träning av häst och hund.
 
Hundträningen har på senare år gått framåt med stormsteg, man har kommit på att det är bättre att ha en hund som är glad och positiv till träning än rädd och därför tränar man oftast med positiva känslor. Exempelvis vill jag lära min hund att sitta väntar jag tills den sätter sig och berömmer sedan, vanligtvis genom att leka eller ge den godis. Fysiskt obehag har man kommit på inte är lika effektivt, och sabbar förhållandet mellan hund och människa. Klickerträning är en bra sak, inget obehag, positiva känslor och lätt. Man behöver inte längre lära sig att rycka i kopplet på rätt sätt, eller sparka hunden tills den går fot. Nåväl, självklart gör många fortfarande på den gamla hederliga "ryck-i-kopplet" metoden men det känns som att den börjar dö ut alltmer.
 
Värre tycker jag faktiskt det är med hästträning. Den klassiska ridningen går i princip ut på att man applicerar ett fysiskt tryck, hästen flyttar sig och trycker försvinner vilket då blir belöningen. Trycket kan göra ont, belöningen blir att smärtan upphör. Men det är ju så man gör? Hur ska man göra annars? Jag har även fått testa på NH. Jag fick ta på hästen en repgrimma och genom den orsaka obehag, jag fick också en stick i min hand som jag skulle trycka med tills hästen reagerade. Visst, när hästen fattat grejjen minskar ju obehaget för man behöver inte göra lika stort obehag för att hästen ska förstå. Men det samma gäller ju för ridningen, ju bättre skolad häst desto mindre "hjälper". Jag tänkte att jag fått en dålig instruktör så gav det ytterligare 3 olika instruktörer, kanske har jag bara fått fel hela tiden (som den i hundvärlden finns en drös med dåliga instrukörer) men jag blev skeptisk.
 
Kanske ska man även i hästvärlden försöka skapa mer harmoni, inte använda sig av fysiskt eller psykiskt tryck. klickerträning även vid ridning borde inte vara alltför komplicerat. Det är nog svårt men det är nog värt att tänka på hur man kan förändra träningsformen till en mer positiv upplevelse för hästen.

Djurplågare hit och djurplågare dit.

Innan jag gick ut på min kvällspromenad med hundarna läste jag lite blogginlägg där folk anklagade varandra för att vara djurplågare för dittan och dattan. Saker som man kan se som småsaker, men som orsakar ett visst lidande hos djuret. Det är verkligen alltifrån att rappa en häst med spö tills den hoppar hinder över dess kapacitet med ett brutet ben, till att man är en djurplågare om man klipper manen på sin häst.
Gränsen för när man bör anses som djurplågare skiljer sig sannerligen beroende på vem man frågar. Vissa tycker att bett, sporrar och spö är djurplågeri medan andra ser det som ett hjälpmedel i sin träning. Vem har rätt och vem har fel?
 
Jag funderade lite över detta när jag var ute på min kvällspromenad, i djurskyddslagstiftningen (som även om den är för mild faktiskt är mer sträng än i många andra länder) står det att djur ska få möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Innebär det inte att vi alla är djurplågare? Är det exempelvis okej att jag rider min häst en timma om dagen, för att hon resterande tid av dygnet får utföra naturliga beteenden? Är det okej att jag går med mina hundar i koppel, tränar dem i agility, trots att det inte är ett naturligt beteende? Skulle ens mina hundar utföra vad jag ber dem om på agilityplan om jag inte "mutar" dem till det genom att lära dem att gör de rätt får de belöning?
 
Det är en tuff nöt att knäcka, är vi alla djurplågare för att vi delar av dygnet hämmar våra djur från att utföra beteenden som är naturliga för dem?
 
Jag tycker att man ska fundera över det, var gränsen går. Vilket är värst? Att klippa manen på hästen eller ha sin häst inlåst i boxen, svälta den tills den självdör med förvuxna hovar stående i sin egen avföring upp till knäna?

Broken

It'd be real nice just to fly away, and escape everything. But little bird looks like you've got a broken wing.



Tänk på hur bra ni har det

Ni som är i min ålder och bor hemma. Inte behöver lägga tid på att laga mat, städa och handla. Har pengar över som man kan lägga på whatever. 

Nå ska sluta deppa, men lite ledighet skulle inte göra något kan jag säga. Har i alla fall helgen som jag ska slappa gärnet på! Men det är knappast tillräckligt med tid för att hinna slappna av... Nej jag ska hem, laga mat och städa och förhoppningsvis också träna lite. Gah.

Ful

Ugly horsie is ugly.
 
Har inget värst vidare intressant att skriva om. Rider inte alls nu för marken är stenhård, så jobbar och sover mest för har inte ens några hundar att ta hand om, hehe.
Btw så tar jag inte ens i henne på bilden, de fina minerna står hon för alldeles själv.

Shut up.

Sitter och läser kommentarer på bloggar, sjukt läskigt hur okunskap sprids verkligen. Speciellt när man ser hästar som bockar, backar och vill dra iväg, surar ihop totalt. "hen är bara pigg", så kommenterar en hel drös med folk att hästen kanske har ont, man kanske inte rider optimalt osv för annars skulle hästen inte bete sig så. Men så kommer det något kvastskaft som tycker att "ja men så gör min häst också, vissa hästar gör bara så".
Jaha, men gör din häst OCKSÅ så? Hmm, ja för inte kan det väl vara så att det kan vara något fel på båda era hästar då? Nej det är klart om din pålle också gör så så måste det ju vara okej.

Bara för att fler har samma problem innebär det inte att man ska ignorera problemet, tvärtom. Ta istället reda på varför, lyssna på människor som besitter mer kunskap, inte på de som har mindre kunskap. Det värsta som finns är folk som tror att de kan mer än de egentligen kan, som inte har någon koll alls och som vägrar lyssna. Man känner alltid sin häst bäst själv men när man uppenbart ser att hästen har ont kanske något bör göras istället för att skratta bort det och skylla på att hästen är busig.

it aint the truth gonna set me free

I felt this coming for a month or two, you don't get me like you used to do. Still when you leave it's gonna be too soon. Give me a minute, while we're still in it.
 
 

Ledig

Okej, 03.37 och gick upp för en timme sedan, stört. Har jouren idag och hoppas att inget händer för jag är inte jättepigg haha! 

Igår var jag ledig men som vanligt bara flyger de dagarna förbi! Tog en liten sovmorgon som blev fail för jag vaknade stup i kvarten, lagade mat som den duktiga husmor jag är och åkte sedan förbi stallet och fixade allt där. Väl där fick jag telefonsamtal om att jag kunde få komma och kolla på en lägenhet. Åkte och kollade på den som var sådär, tror inte det blir någon egentlig förbättring mot där jag bor nu. Så efter lite tjat fick jag numret till en annan så på kvällen åkte jag dit och den var underbar. 

Tvingade mig själv att gå ner och träna, visserligen bara en halvtimme på crossen men det är ju bättre än inget! Ska ner idag med, problemet är ju att jag jobbar tidigt resten av veckan så måste lägga mig och sova hyfsat, och då hinner jag inte träna sent, och det är precis smockfullt av människor på dagarna! 



Yeh




Listen

Blev lite shopping igår, lite. P ville in till ikea då han tycker mitt kök saknar viss nödvändig utrustning.. Typ bunkar och pizzaskärare.
Smet in på Hööks en sväng också för att kolla på rean, hittade inget kul alls typ. Köpte ett novabett som ska bli kul att testa på tant när det blir ridväder igen och så en ny grimma med grimskaft. 

Är så sjukligt tråkigt att i princip aldrig kunna rida för att vädret är skit och jag inte har ridhus. Så grymt opepp. Får se om jag åker till stallet direkt när jag kommer hem eller väntar en stund. Ska ringa både optiker och läkare idag så får se vad de säger angående huvudvärken som självklart kom tillbaka igen...